Prekyslenie organizmu (acidóza)

Prekyslenie žalúdka, čiže prekyslenie organizmu je spôsobené predovšetkým konzumáciou kyselinotvorných potravín a nápojov. Kyslosť potravy je hodnotená pH (množstvo voľných iónov vodíka = potential of hydrogen). Stupnica pH má rozsah 0 až 14. Ak je pH nad hranicou 7, zásaditosť sa zvyšuje. PH pod hranicou 7 naopak značí kyslosť. Čím nižšie pH, tým kyslejšie prostredie.

Prekyslenie žalúdka, čiže acidóza je dnes považované za civilizačnú chorobu, napriek tomu patrí k najnebezpečnejším degeneratívnym zdravotným problémom. Príznaky prekyslenia organizmu neradno brať na ľahkú váhu, pretože dlhodobé prekyslenie môže viesť k závažnejšiemu ochoreniu. Častý výskyt prekyslenia žalúdka je dôsledkom potravinovej chémie, konzervantov a umelých farbív, ktoré výrazne zanášajú žalúdok kyselinami. Okrem stravovacích návykov a životného štýlu ovplyvňuje hodnotu pH tiež miera stresu a duševného napätia.

Aké má Penoxal využitie pri divertikulóza prekyslení organizmu?

Okrem pozitívneho ovplyvnenia obranyschopnosti organizmu napomáha prípravok Penoxal k správnej funkcii tráviaceho traktu, čo sa odrazí aj v dobrom stave imunitného systému. Podporuje optimálny stav črevnej mikroflóry. Pozitívne pôsobí na vyprázdňovanie, čo sa dá využiť aj pri liečbe mnohých ochorení, pri ktorých dochádza k narušeniu sliznice čreva a tým k zvýšenému riziku rozvoja závažnejších ochorení. Pozitívne účinky Penoxalu na zažívanie sa prejavujú pocitom, že je žalúdok a tráviaci systém v poriadku. Je teda vhodným doplnkom pri celkovej liečbe gastroenterologických ochorení, čo vo svojom vyjadrení o Penoxale potvrdzuje MUDr. Anna Galambošová, lekárnik PharmDr. Tomáš Arndt a ďalší lekári. O skúsenostiach používateľov Penoxalu sa môžete viac dočítať TU.

Faktory prekyslenia organizmu (acidóza)

Úplne zásadným faktorom prekyslenia organizmu je zlá životospráva. Pravidelný a častý prísun bielej múky, bieleho cukru, tmavého mäsa, "umelých" potravín, kávy či alkoholu spôsobuje zvýšenú produkciu kyslých žalúdočných štiav. Prekyslenie je tiež dôsledkom nedostatku ovocia, zeleniny a byliniek v jedálničku. Funkciu žalúdočných štiav a celkového organizmu ovplyvňuje aj spôsob prijímania potravy. Najmä nedostatočné žuvanie a hltanie jedál patrí medzi nevhodné stravovacie návyky, ktoré podporujú kyslosť žalúdka. Rovnako ako u ďalších ochorení, aj tu je vysoko rizikovým faktorom fajčenie. Tabakový dym má na vine oslabenie uzáverového mechanizmu medzi žalúdkom a pažerákom, čím dochádza k hlavnému príznaku, tzv. páleniu záhy. Nedostatok pravidelného spánku a pohybu na čerstvom vzduchu, či oslabený imunitný systém sú ďalšími rizikovými faktormi prekyslenia žalúdka.

Príznaky prekyslenia organizmu (acidóza)

Prekyslenie žalúdka či organizmu má vplyv na funkciu celého tela. Prejaviť sa môže mnohými príznakmi, avšak najzreteľnejším z nich je tlak v oblasti hrudníka, tzv. pálenie záhy. Tento príznak prekyslenia býva sprevádzaný nevysvetliteľnou únavou, nespavosťou či črevnými ťažkostiach. Príznak pálenie záhy veľmi často trápi tehotné ženy, kedy dochádza k intenzívnemu tlaku zväčšenej maternice na žalúdok. Avšak v prípade tehotenstva problémy po pôrode samy odznejú. S prekyslením organizmu potom súvisia ďalšie neduhy, ktoré sa môžu javiť ako príznaky, v podstate sú však jeho príčinou. Medzi ne patrí porucha imunity, alergie, ekzémy, gynekologické zápaly, neplodnosť, nadváha, porucha nervovej stability, v horšom prípade onkologické ochorenia.

Diagnostika prekyslenia organizmu (acidóza)

Nie vždy však musia byť spomínané príznaky známkou prekyslenia. O kyslosti organizmu nás presvedčí jednoduchá metóda merania pH pomocou lakmusových papierikov. Tento test trvá len niekoľko dní. Ak zostáva indikátor lakmusového papierika v kontakte s močom úplne bez zafarbenia, potom prúžok signalizuje už silné prekyslenie organizmu. Zelenomodrý prúžok ukazuje bázické pH a značí patričnú zásaditosť. Po niekoľkodňovom meraní možno vyhodnotiť kyslé alebo zásadité prostredie organizmu.

Prevencia prekyslenia organizmu (acidóza)

Základnou prevenciou prekyslenia je dodržiavanie správnej životosprávy. Predovšetkým je nutné dbať na zaradenie ovocia a zeleniny do svojho jedálnička. Obmedzený by mal byť prísun bieleho pečiva, aj ďalších produktov z bielej múky, tučného a tmavého mäsa, bieleho cukru a predovšetkým alkoholických nápojov a čiernej kávy. Úplne zakázané je fajčenie a konzumácia drog. Medzi potraviny, ktoré by naopak mali byť do jedálnička zapracované, patria huby, celozrnné obilniny, omega 3 oleja (repkový, orechový, sezamový, ľanový ...), bylinky, zelenina všetkého druhu a pod. Okrem dodržania primeraného jedálnička je dôležitou súčasťou prevencie psychická stabilita, častý pobyt na čerstvom vzduchu, dostatok spánku, posilnenie imunity a obmedzenie medikamentov.

Liečba prekyslenia organizmu (acidóza)

Hoci pre väčšinu ľudí môžu byť potravinové obmedzenie nemysliteľná, vždy je lepšie trochu snahy a sebazaprenia, než liečenie vážnejších dôsledkov prekyslenia organizmu. Vyvážený pomer kyselín a zásad v tele má obrovský podiel na kvalitný priebeh všetkých biochemických a enzymatických reakcií v tele. Nesprávne pH môže viesť k osteoporóze, poruche črevnej mikroflóry aj rozvoju nádorového ochorenia. Liečbe jednotlivých chorôb je teda lepšie predchádzať a dbať na správnu prevenciu. Prekyslenie žalúdka vyliečime iba už spomínanými zásadami v stravovaní a dostatočným pitným režimom obsahujúcim vodu, zeleninové šťavy a bylinné čaje. Lieky na prekyslenie žalúdka môžu neutralizovať kyslosť, avšak dlhodobo problém neriešia. Pri opakovanom pálení záhy a prekyslení organizmu by mal byť pravidelne posilňovaný imunitný systém, ktorý pomôže nastoliť správnu rovnováhu v tele.

Vplyv imunitného systému na prekyslenie organizmu (acidóza)

Prekyslenie žalúdka čiže prekyslenie organizmu môže mať aj celoživotné trvanie. Ak je navyše oslabený imunitný systém, hrozí riziko vážnejšieho ochorenia. Telo nemá pri prekyslení dostatočne obranný mechanizmus a nie je schopné odolávať vonkajším vplyvom. Ak sa prejaví teda pálenie záhy alebo iný príznak prekyslenia, je nutné imunitný systém posilniť.

 Ďalšie informácie